Materialen

Polyethyleen (HDPE)

Polyethyleen is het meest gebruikte materiaal ter wereld. Polyethyleen behoort tot de thermoplastics, wat betekend dat het na verhitting vormbaar wordt. Zodra het materiaal is afgekoeld neemt het weer een vaste vorm aan.  Dit maakt dat Polyethyleen zeer geschikt is voor het maken van diverse producten.

De mechanische en chemische eigenschappen van Polyethyleen zijn afhankelijk van de dichtheid. Er zijn meerdere types Polyethyleen, maar voor het vacuümvormen wordt het meeste PE met een hoge dichtheid ingezet.

HDPE wordt veel toegepast om de gunstige mechanische eigenschappen over een groot temperatuurbereik. Het is goed te vormen en te bewerken. De wateropname is zeer gering en het is bestand tegen veel oplosmiddelen. HDPE heeft wel een grote krimpfactor en daarmee moet terdege rekening worden gehouden tijdens het ontwerpen in verband met afwijkingen in de dimensies en vorm van het uiteindelijke product.

Uitvoeringen Polyethyleen
Ook hier is er weer de mogelijkheid PE te combineren met een andere kunststof om gunstige eigenschappen van verschillende kunststof producten te verenigen. Dit kan in een mix of als twee lagen in een plaat kunststof in het geval van vacuümvormen. Ook wordt wel talk toegevoegd om de stabiliteit van Polyethyleen te verhogen.

Toepassingsvoorbeelden Polyethyleen
Door Polyethyleen te smelten kan deze gebruikt worden voor diverse toepassingen, zoals opbergdoosjes, bekledingen, kappen, afvalcontainers, plastic flesjes, verpakkingsfolie voor levensmiddelen.

Verbinden
Het lijmen van Polyethyleen is erg moeilijk en kan alleen met eerst een omslachtige voorbehandeling. Lassen echter gaat veel eenvoudiger en wordt dan ook hoofdzakelijk toegepast.

Vraag offerte aan >