Vacuümvormen

Wilt u kunststof laten vacuümvormen? Kies Destic Kunststoffen. Al jarenlang expert in het bewerken van kunststoffen voor diverse doeleinden.

Om producten in een model te maken wordt er vaak gekozen voor de vacuümvorming techniek. Destic Kunststoffen heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het vacuümvormen van producten. Hiervoor gebruiken wij een computergestuurde vacuümvormmachine. In deze machine kunnen wij platen verwerken met een afmeting tot 2200 x 1200 mm. Een andere benaming voor het vacuümvormen is dieptrekken. Door een product te vacuümvormen is het mogelijk om het product uit één stuk te laten bestaan, zonder dat er naden te zien zijn. Met name voor zeer visueel ingestelde ontwerpen is het een belangrijk argument om te kiezen voor vacuümvorming.

Wat is vacuümvormen?

Bij vacuümvormen wordt een plaat kunststof in model gevormd. Bij dit proces wordt een kunststof plaat verwarmd tot het visco-elastisch is. Wanneer het precies de juiste temperatuur heeft is het te vormen. Hiervoor wordt het in of om een matrijs (mal) vacuüm gezogen. Vandaar dat het door velen ook dieptrekken wordt genoemd. Het kunststof zit na deze handeling strak om de matrijs (mal) heen gevormd. Het eindresultaat laten we afkoelen. Hierna wordt het model uit de plaat gefreesd en volgt de verdere nabewerking, zoals bijvoorbeeld het 3D frezen

De kosten van vacuümvormen

Wat zijn nu de kosten voor het vacuümvormen? Dit hangt uiteraard af van het type materiaal dat gevacuümvormd moet worden en van het gewenste aantal producten. Alvorens te kunnen vacuümvormen dient er een matrijs / mal geproduceerd te worden. Wij hebben onze eigen mallenmakerij. Een matrijs wordt apart berekend. Wilt u weten of het mogelijk is om uw product te laten vacuümvormen? Graag ontvangen wij dan uw aanvraag waarna wij u een opgave van de kosten kunnen doen toekomen.

Thermovormen

Een andere techniek waarbij het verwarmen van een kunststof plaat wordt gebruikt om een vorm te maken is het thermovormen. Bij thermovormen wordt een kunststof plaat verhit totdat deze flexibel wordt. Zodra deze plaat de juiste elasticiteit heeft wordt de gehele plaat over een matrijs / mal heen gelegd. Door de plaat volledig te laten afkoelen neemt het de uiteindelijke vorm aan. Al het overtollige materiaal wordt uiteraard weggefreesd. Mocht er nog een nabewerking moeten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van gaten, dan zal dat conform tekening gebeuren. 

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van vacuümvormen?
  • Product uit één stuk gemaakt, geeft stevigheid.
  • Geen naden 
  • Stijlvolle vormgeving 
  • Relatief voordelig
Waarom vacuümvormen door Destic Kunststoffen?

Destic Kunststoffen heeft in de loop der jaren al honderden verschillende producten gevacuümvormd en heeft daardoor veel ervaring op dit gebied.  Heeft u al een product in gedachten en zoekt u alleen nog een fabrikant om dit voor u te vervaardigen? Of wilt u hulp bij het ontwerp? Wij van Destic Kunststoffen ondersteunen u hierbij graag.

U kunt ons een e-mail sturen via info@destic.nl

Wat is het verschil tussen thermovormen en vacuümvormen?

Thermovormen en vacuümvormen zijn technieken waarbij een verwarmde kunststof plaat in een specifieke vorm wordt gevormd. Het verschil zit in de methode om de kunststof tegen de mal te vormen: bij thermovormen wordt de plaat door zwaartekracht of mechanische kracht over een mal gelegd, terwijl bij vacuümvormen een vacuüm de kunststof strak tegen de mal trekt. Beide processen zijn ideaal voor het maken van naadloze producten. Destic Kunststoffen biedt expertise in beide methoden om aan de behoeften van uw project te voldoen.

Vraag offerte aan >